Titel: Fadder åt vitra

Meddelare: Hemmansägare Johan Johansson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Föräldrarna till mig talade om en person hemma i Gottne i Mo sn. som hette Per Jonsson. Han hade påstått, att han stått fadder åt vitra en gång. Han gick i hästskog och fick då höra barngråt på andra sidan en stor sten. Han gick och såg efter vad det var. Det var vitra, som hade fått smått. De ville ha honom till fadder. "Jag ville gå hem ätte á Margret", hade han berättat, "men jäveln toge, gatt ja inte stå ensam". Men han lärde vara falig till att ljuga, den där Per Jonsson, så att det var väl bara lögner alltsammans. Jag minnes honom inte. Det är mera som en saga.